33.8 C
Скопје
16 јули, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАРЕГИОН

Евростат: Растат платите во ЕУ

Платите и плаќањето по работен час во Еврозоната се зголемија за 4,6%, во првиот квартал од 2023 година, во споредба со истиот квартал од претходната година, покажуваат последните статистички податоци на Евростат. Додека во ЕУ, саатниците и платите се зголемија за 5,0%. 

Во истиот период, најголем пораст на трошоците за саатни плаќања за целата економија се забележани во Бугарија (+15,7%), Романија (+14,3%) и Литванија (+13,2%). Уште четири земји-членки на ЕУ забележаа пораст над 10%, и тоа: Естонија (+12,0%), Хрватска (+11,3%), Полска (+10,7%) и Белгија (+10,1%).

Во првиот квартал од 2023 година во споредба со истиот квартал од претходната година, трошоците за работна сила по час во еврозоната се зголемија за 4,4% во (главно) неделовна економија и за 5,2% во деловната економија: +4,9% во индустријата , +4,1% во градежништвото и +5,5% во услугите. Во ЕУ, цената на трудот по час порасна за 4,5% во (главно) неделовна економија и за 5,6% во деловната економија: +5,5% во индустријата, +4,4% во градежништвото и +5,8% во услугите.

Во ЕУ, економските активности кои забележаа највисоки годишни зголемувања на трошоците за саатни плати беа – „Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација“ (+9,8%) и – „Рударство и вадење камен“ ( +7,8%). Најмал годишен пораст е забележан во – „Јавна администрација и одбрана; задолжително социјално осигурување“ (+2,7%) и – „Образование“ (+3,5%).

 

Related posts

ВМРО-ДПМЕ должи над 2 милиони евра, намален е за 6 милиони

admin

Самит: Германија како столб на стабилност во НАТО?

admin

Над 20 сојузници на НАТО ќе потрошат најмалку 2 отсто од БДП за одбрана во 2024

admin

Два конгреса на АА: Со Таравари вечерва, со Села во недела

admin

“Пратениците добро да размислат дали ќе гласаат за Европа или за изолација”, Ковачевски оптимист за уставните измени

admin

МАКЕДОНИЈА УВЕЗЕ 40 МИЛИОНИ ЕВРА СТРУЈА – КОЈ СЕ ОФАЈДИ?

ninja