2 март, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕГИОН

Вулин на “црната листа” на САД: Бил корумпиран и руски играч за дестабилизација на Балканот

Соединетите Американски Држави (САД) денеска го ставија српскиот директор на Безбедносната разузнавачка агенција (БИА), Александар Вулин, на „црната листа“, пренесува Инбокс7.

„Канцеларијата за контрола на странски средства на Министерството за финансии на САД (OFAC) денеска санкционираше поединец во Србија во согласност со Извршниот налог (E.O.) 14033. Означувањето на Александар Вулин (Вулин) ја нагласува решеноста на Соединетите држави да ги повикаат на одговорност оние кои се вклучени во коруптивни зделки кои ги унапредуваат нивните политички агенди и лични интереси на сметка на мирот и стабилноста на Западен Балкан. Овие коруптивни зделки ги олеснуваат руските малигни активности во Србија и во регионот“, се вели во соопштението на Министерството за финансии. .

„Министерството за финансии нема да се двоуми да ги таргетира актери кои ги злоупотребуваат своите позиции за лична корист со поткопување на ефективно и демократско владеење на Западен Балкан“, рече потсекретарот за тероризам и финансиско разузнавање на Министерството за финансии Брајан Е. Нелсон. „Денешната акција бара од Александар Вулин одговорен за неговите коруптивни и дестабилизирачки акти кои исто така ги олеснија малигните активности на Русија во регионот.”

Причина

Александар Вулин (Вулин) е вмешан во транснационален организиран криминал, нелегални операции со наркотици и злоупотреба на јавна функција. Вулин одржува взаемно корисни односи со српскиот трговец со оружје назначен од САД, Слободан Тесиќ, помагајќи да се осигура дека илегалните пратки на оружје на Тешиќ може слободно да се движат низ границите на Србија.

Дејствијата на Вулин ја унапредија корупцијата во владините институции на Србија. Овие дела вклучуваат употреба на неговите овластувања за лична корист, вклучително и вмешаност во синџир на трговија со дрога. Тој ги искористи своите јавни позиции за да ја поддржи Русија, олеснувајќи ги злонамерните активности на Русија кои ја деградираат безбедноста и стабилноста на Западен Балкан и обезбедувајќи и на Русија платформа да го продолжи своето влијание во регионот.

Вулин е директор на Безбедносно информативната агенција на Србија, а претходно беше министер за одбрана и министер за внатрешни работи. Овие институции не се цел на овие санкции.

„OFAC го назначува Вулин во согласност со E.O. 14033 дека е одговорен или соучесник во, или директно или индиректно ангажиран во, корупција поврзана со Западен Балкан, вклучително и корупција од, во име, или на друг начин поврзан со влада во Западен Балкан, или сегашен или поранешен владин функционер на кое било ниво на власт во Западен Балкан, како што е злоупотреба на јавни средства, експропријација на приватни средства за лична корист или политички цели или поткуп“, се вели во известувањето.

Санкции

Како резултат на денешната акција, сите имоти и интереси во имотот на наведеното лице опишано погоре што се во Соединетите Американски Држави или во сопственост или контрола на американски лица се замрзнати и мора да се пријават во OFAC. Исто така, блокиран е и секој субјект кој е во сопственост директно или индиректно, поединечно или збирно, 50 или повеќе проценти од едно или повеќе блокирани лица. Сите трансакции на лица од САД во (или кои транзитираат низ) Соединетите Американски Држави кои вклучуваат каков било имот или интерес во имотот на назначени или на друг начин блокирани лица се забранети, освен ако не се овластени со општа или специфична лиценца издадена од OFAC, или се ослободени.

Забраните вклучуваат давање било каков придонес или обезбедување средства, стоки или услуги од, до или во корист на кое било блокирано лице, или примање каков било придонес или обезбедување средства, стоки или услуги од кое било такво лице.

Дополнително, финансиските институции и други лица кои се впуштаат во одредени трансакции или активности со санкционираното лице може да бидат изложени на санкции или да подлежат на извршни дејствија.

Related posts

УСТАВНИ ИЗМЕНИ: МЕЃУ ВИЗИЈА И ИГРА НА КОНДИЦИЈА

ninja

АМНЕСТИЈА ВО ПРЕСРЕТ НА УСТАВНИ ИЗМЕНИ?

ninja

САД ГИ ПОВИКАА БУГАРИЈА И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ДА ЈА ДЕЕСКАЛИРААТ РЕТОРИКАТА И ДА ГИ РЕШАТ БИЛАТЕРАЛНИТЕ СПОРОВИ

ninja

Олеснување за функционерите: Ќе можат са поднесат изјава за имотна состојба по електронски пат

admin

АМЕРИКАНСКАТА АМБАСАДА ВО БИХ: НАЈАВЕНИТЕ ЗАКОНИ НА ВЛАСТИТЕ ВО РЕПУБЛИКА СРПСКА СЕ РЕПРЕСИВНИ

ninja

Управувањето со отпадот главен еколошки предизвик, а имплементацијата на законите за него потфрла

admin