11.8 C
Скопје
15 јуни, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

Невработеноста во ЕУ на историско најниско ниво

Пазарот на трудот на ЕУ продолжи со своите робусни перформанси во мај 2022 година со пад на стапката на невработеност на ново историски најниско ниво. Додека стапката на невработеност падна или остана стабилна во повеќето земји-членки, сепак може да се забележат значителни разлики меѓу нив, пренесува Инбокс7.

Индустриското производство во ЕУ продолжи да се зголемува, но со побавно темпо во мај 2023 година, додека трговијата на мало забележа мал пад во истиот месец, и двете останувајќи над нивните нивоа пред пандемијата, велат податоците на Евростат. Во април 2023 година, производството во услуги опадна, продолжувајќи, сепак, значително да ги надминува нивоата пред пандемијата.

Инфлацијата во еврозоната дополнително се намали во јуни 2023 година, главно поради падот на трошоците за енергија. Сепак, инфлацијата на храната, алкохолот и тутунот остана значително висока, сигнализирајќи за опстојувањето на основните ценовни притисоци.

Во јуни 2023 година, економското расположение на ЕУ падна уште под нивото пред пандемијата. Ова намалување се должи на намалената доверба во индустријата, градежништвото, услугите и, во помала мера, трговијата на мало. Спротивно на тоа, довербата на потрошувачите продолжи да закрепнува откако достигна најниска точка во септември претходната година.

Related posts

Армијата и религијата со најголема доверба

admin

ГЕРМАНСКО-ФРАНЦУСКИОТ ПРЕДЛОГ, НАВОДНО, ГАРАНТИРА ЕДНАКВИ ПРАВА НА СРБИЈА И НА КОСОВО

ninja

Иран извршил воздушни напади во Ирак и во Сирија

admin

Ќучук: Без уставни измени, Северна Македонија ризикува да биде одвоена од Албанија

admin

Приштина со одговор за реакциите во Скопје за посетата на Курти

admin

Почина Дарко Димовски, првиот човек на ССМ

admin