28.8 C
Скопје
15 април, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКА

Петте општини со најголем број на нелегални објекти

Куманово, Охрид, Битола, Крива Паланка и Струмица се општини со најголем број на безправно изградени објекти.

 

Според податоците на Државниот завод за статистика, во текот на 2022 година, на територијата на Република Северна Македонија се регистрирани 662 бесправно изградени објекти.

Според видот на објектот, бесправно се изградени 111 објекти за домување[1]) (16.8 %), 101 доградба, надградба и адаптација (15.3 %), 58 деловни објекти (8.8 %), 94 гаражи (14.2 %), 125 огради (18.9 %), 5 скалила (0.8 %), 19 тераси (2.9 %), 5 летни тераси (0.8 %), 50 натстрешници (7.6 %), 15 времени објекти (2.3 %) и 79 помошни објекти (11.9 %).

Најголем број бесправно изградени објекти (96.2 %) се во приватна сопственост.

Related posts

Кои се најбогатите, а кои најсиромашните градоначалници во Македонија?

admin

Германија ги стопира проектите во Република Српска

admin

Ескобар: Идната влада да се залага за ЕУ и НАТО

admin

Истражување на РСЕ: Руси поврзани со Кремљ вработени во највисокото европско безбедносно тело

admin

Наскоро процесирање на лицата од црната листа на САД?

admin

БОРЕЛ ПРЕДУПРЕДУВА ЗА „НАЈСЕРИОЗНАТА КРИЗА ОД 2013 ГОДИНА“ ВО ОДНОСИТЕ МЕЃУ СРБИЈА И КОСОВО

ninja