27.8 C
Скопје
30 септември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Индустриските производи поскапи за 4.2 проценти

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 4.2 % на годишно ниво, соопшти Државниот завод за статистика.

Во јуни 2023, во споредба со мај 2023, продажните цени на производителите на индустриски производи се пониски во групите Интермедијарни производи, освен енерегија за 1.0 % и Капитални производи за 0.1 %. Во јуни 2023, во споредба со јуни 2022, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки во групите Енергија за 10.3 %, Трајни производи за широка потрошувачка за 6.2 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка 9.4 %.

Во трговијата на мало, во  јуни 2023 година, во споредба со јуни 2022 година, гледано по групи и класи, зголемување на прометот кај  номиналните и реалните стапки е забележано во следните групи: Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун (номинално за 11.5 %, а реално за 1.0 %), Трговија на мало, освен трговија со горива (номинално за 10.9 %, а реално за 1.8 %), Трговија на мало со непрехранбени продукти, освен гориво (номинално за 10.3 %, а реално за 2.8 %). Пад  е забележан само во номиналната стапка во групата Трговија на мало со автомобилски горива и тоа за 21.2%.

Related posts

Заев за ТВ 24: Не е точно дека сум имал тајни средби со Груевски и Ахмети за КЗ

admin

Пендиков: Ќе им помогнам на Бугарите во Северна Македонија

admin

ЗА 14 МЕСЕЦИ ИЗДАДЕНИ ЛИЦЕНЦИ ЗА 355 ФОТОНАПОНСКИ ЦЕНТРАЛИ

ninja

Груби го искара Курти: Се мешаш во внатрешните политики на С.Македонија и Албанија

admin

Која земја произведува најмногу велосипеди во Европа?

admin

Инцидентот во Белград го вклучи „алармот“ кај македонските институции: Преку зајакната улога на стручните служби до побезбедни услови за учениците

admin