11.8 C
Скопје
25 февруари, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

Трошоците за живот се зголемуваат секој месец, а платите еднаш годишно

Пораст на трошоците на животот во јули 2023 година, во споредба со претходниот месец, е евидентиран од страна на Државниот завод за статистика, пренесува Инбокс7. Индексот на трошоците на животот во јули 2023 година, во однос на јули 2022 година, бележи зголемување од 8.4 %, а индексот на цените на мало бележи зголемување од 4.9 %.

Пораст на индексите на трошоците на животот во јули 2023 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај свежото и разладеното овошје за 12.6 %, лебот и житата за 3.8 %, сирењето и урдата за 1.8 %, рибата и морските плодови, млекото за 0.9 %, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 0.5 %, пивото за 0.3 % и месото за 0.2 %.

Во јули, исто така, пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај воздухопловниот патнички транспорт за  30.9 %, електричната енергија за 4.3 %, услугите за сместување за 4.2 %, домашните услуги и услугите за домаќинствата за 2.8 %, течните горива за домаќинствата за 2.5 %, фризерските салони и центрите за разубавување за 2.4 %, другите печатени материјали за 2.2 %, одржувањето и поправката на сопствените превозни средства за 1.8 %, услугите за одржување и поправките на живеалиштето, малите алатки и останатите додатоци  за 0.9 %, стаклените садови, кујнскиот прибор и другата опрема, големите алатки и опремата, стоматолошките услуги за 0.7 %, домашни миленици и сродни производи, рестораните, кафулињата и слично за 0.6 %, туристичките аранжмани, накитот, часовниците и рачните часовници за 0.4 %, резервните делови и приборот за сопствените превозни средства за 0.3 %, канцеларискиот материјал и материјалите за цртање за 0.2 %.

Намалување на индексите на трошоците на животот во јули 2023 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај свежиот и разладениот зеленчук освен компирите и другите коренести плодови за 4.8 %, маслото и маснотиите за 3.6 %, жестоките пијалаци за 0.9 %, кафето, чајот, какаото за 0.6 %, прехранбените производи неспоменати на друго место, виното за 0.2 %.

Исто така, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано и кај гасот за домаќинствата за 7.1 %, медиумите за снимање за 5.2 %, парамедицинските услуги за 4.7 %, фотографската и кинематографската опрема и оптичките инструменти за 3.9 %, високото образование за 2.7 %, информатичката опрема за обработка на податоците за 1.3 %, малите електрични апарати за домаќинствата за 0.9 %, игрите, играчките и хобијата за 0.8 %, електричните апарати за лична хигиена за 0.7 %, горивата и мазивата за сопствените превозни средства за 0.6 %, опремата за прием, снимање и репродукција на звук и слики за 0.5 %, другата облека и додатоците за облека, производите за домаќинството-нетрајни за 0.4 %, градините, растенијата и цвеќињата за 0.3 %, опремата за спорт, кампирање и рекреација на отворено, другите апарати и производи за лична хигиена за 0.2 %.

 

Related posts

РОДНИНИТЕ ЧЕКААТ ОБЕСШТЕТУВАЊЕ ЗА НЕСРЕЌАТА КАЈ СТРУМА

ninja

Ердоган ја постави новата влада, елиминирани трите претенденти за негов наследник

admin

КАКО СЕ ОДВИВАЛА ШЕМАТА ЗА ПОТКУП НА „ТАБАНОВЦЕ“КАКО СЕ ОДВИВАЛА ШЕМАТА ЗА ПОТКУП НА „ТАБАНОВЦЕ“

ninja

АКО ВО СОСЕДСТВОТО ВРИЕ, СЕ СЛЕДИ ИЛИ СЕ СПИЕ?

ninja

Паѓаат цените на роамингот со ЕУ

admin

МИЈАЛКОВ НА ЧЕКОР ДА СЕ СПАСИ И ОД СУДЕЊЕТО ЗА „ТИТАНИК 2“

ninja