28.8 C
Скопје
15 јуни, 2024
Inbox7.mk
КУЛТУРА

Смостојна изложба на Димитрие Дурацовски

Димитрие Дурацовски, како сликар уметник, речиси четири децении не е претставен пред публиката, во Чифте амам организира изложба на неговите дела. Отворањето е на 1 септември 2023 (петок), во 20 часот и за публиката ќе биде достапна до 21 септември 2023 г.  

Творештвото на Дурацовски може да се одбележи како метафизичко и во исто време концептуално и имајќи го предвид времето во кое што почнува да твори (1973) и кога неофицијално престанува со сликарството (1987), можеме недвосмислено да кажеме дека тој е творец претеча на современиот концептуален ликовен израз во Македонија.

Димитрие Дурацовски како автор е необична појава во современата македонска уметност, тој е осамен но интелектуално љубопитен творец кој живее и работи во Струга. Во стремежот да формира целосна визија за светот тој ги користи изразните средства и можности на сликарството, цртежот и пишаниот збор. Основната тема ја наоѓа во свртеноста и испитувањето на таинствените простори на човечкиот дух, каде неретко се допираат или бришат границите помеѓу реалното и фантастичното, можното и неможното, рациото и ирациото… Мислата е првата и внатрешно осмислувачка содржина на неговите дела, која на некој начин ги дообликува ликовните визии во нашата свест.

Реалната форма во неговите платна, решена како фигуративни композиции во класичен кулоарско-илузионистичи декор со крајно поедноставени кукловидни човечки форми и редуциран хроматизам го означува оностраното и недефинираното.

Неговите цртежи комбинирани со текстови, прибелешки, теоретски и литерарни разгледувања, упатуваат на користење на одредени елементи, методи и сознанија од надреализмот и психоанализата.

Останува впечатокот за недореченоста на македонската критика за овој автор, со чувство дека нешто се крие зад она што го гледаме и читаме во неговите дела. Тоа предчуствување и таинственост е можеби најзначајното во процесот на создавање, па така преку оваа изложба за прв пат во целост ќе биде презентирано пред македонската јавност.

Биографија

Димитрие Дурацовски е современ македонски писател и сликар. Роден е на 15 февруари 1952 година, во Струга, каде што завршил основно образование. Школа за применети уметности, сликарски отсек, завршил во Скопје, во 1975 година, во класата на проф. Родољуб Анастасов. Во 1977 година се вработил во Галеријата „Вангел Коџоман“ во Струга. Од 1982 работи во Народниот музеј во Струга, кога Галеријата се припојува кон Музејот. Во текот на изминатите години раководи со Галеријата „Вангел Коџоман“, во која се сместени сликите од постојаната поставка Струга во минатото, а истовремено го води и Одделението за современа уметност на Народниот музеј, организирајќи и поставувајќи повеќе од 150 самостојни и групни изложби на повеќемина значајни ликовни уметници од Македонија, од Југославија и од светот.

Во текот на изминатите години реализирал повеќе самостојни изложби во Суботица, Струга, Охрид, Нови Сад и Скопје, а бил застапуван и на повеќе колективни изложби: Критичарите одбраа, Скопје; Геометризмот и неговите видови во македонското сликарство, Скопје; Остави траг, Белград; Биенале на млади, Скопје; Надреализмот и неговите видови во македонското сликарство, Скопје; Портретот во македонската ликовна уметност, Скопје; Концептуалниот дискурс во Македонија, Скопје.

Бил припадник на литературната група Петти круг.

Член е на Друштвото на писателите на Македонија од 1989 година.

Неговите литературни и ликовни дела се предмет на анализа во повеќе студии и книги за теоријата на ликовната уметност и литературата.

Ги објавил книгите раскази Тајна историја, 1986 година; Црни пророци, 1996 година; романот Инсомниа, 2001 година, за кој истата година ја добил наградата Рациновото признание. Во 2014 година ја објавил книгата Бледи сенки, далечни гласови, за која во 2015 година по втор пат го добил Рациновото признание.

Добитник е на државната награда „11 Октомври“ за животно дело, во 2019 година.

Куратор Горанчо Ѓоргиевски, кустос во Националната галерија

Related posts

Вистинската трилер приказна позади филмот за „Тетрис“

ninja

Трнлив пат на Скопје да стане европска престолнина на културата

admin

Светот низ карикатури

admin

Денес е 24 мај – Денот на сесловенските просветители

admin

По 2.300 години откриен гробот на мистериозната „љубовница“ на Александар Македонски

admin

Отворена изложбата „Првите кралеви на Европа“ во музејот „Филд“ во Чикаго

ninja