17.8 C
Скопје
27 февруари, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКА

За учебници нема време, за лекција до родителите – има!

Од вкупно 126 учебници потребни за сите предмети во основното образование, на почетокот на училишната година МОН не обезбедило дури една третина од нив, поточно 43 учебници или 34%. Наместо министерот за образование на РСМ да им даде објаснување на родителите како во такви услови ќе се одвива наставниот процес, тој им објасни дека за образованието е важно интегрирањето во ЕУ.

„Интегрирањето на нашата земја во Европската Унија е многу важен момент. Ви се обраќам на сите вас родители (…) Дали би одбрале да се движите понатаму за напредок или би останале во истата точка уште неколку години, бидејќи друга алтернатива нема. Интегрирањето во ЕУ значи помодерни училишта за вашите деца, дигитализација, универзитети со повисок квалитет, отворен пазар за сите насоки во образованието“, напиша министерот на Фејсбук.

На родителите им посочува кој е патот и овде да се стигне до успешна европска приказна во образованието, но тој пат како да не зависи од МОН, туку од Собранието.

 

„ЕУ нема потреба од нас, ние имаме потреба да се интегрираме бидејќи тој е моделот според кој сакаме да живееме, нели? Секој ден им завидуваме на европските земји за нивниот убав живот, дигитализираните училишта, заради тоа ајде и ние да бидеме успешна, модерна и интегрирана приказна. Вие имате интелектуален капацитет да размислувате што е најдобро за вашите деца, токму затоа не треба да дозволиме да живееме со совеста дека другите се интегрираа, а ние згрешивме. Јас сум сигурен дека ќе одвоите време уште еднаш да размислите што е најдобро за сите нас, но најважното е што е најдобро за вашите деца. Имате потполен легитимитет да го побарате тоа од вашите претставници во Собранието“, им сугерира Јетон Шаќири на родителите пред почетокот на учебната година, на 26-ти август.

 

Целата анализа прочитајте ја ТУКА

Related posts

За четири години 19 жени го загубиле животот главно од раката на своите партнери – Расте бројот на фемициди во Македонија

admin

Брегу: Западен Балкан ќе се приклучи на единствениот пазар на Европската унија

admin

Тивка средба на експертските групи од Скопје и Софија

admin

„Кафе“ за Орбан, зелено светло за Киев, разочарување за РСМ

admin

Ќе претседава ли Северна Македонија уште една година со ОБСЕ?

admin

Деветти антикризен пакет: Мерките како „сламка за спас“ за најранливите, а причина за контрирање на партиите

admin