12.8 C
Скопје
20 април, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАСВЕТ

Советот на ЕУ со заклучоци за дигитализацијата: Сите правата да се применуваат и во онлајн светот

Советот на ЕУ ги одобрил заклучоците за дигитално зајакнување за заштита и спроведување на основните права во дигиталната ера, јавува Инбокс7.

“Дигитализацијата навлегува во секој аспект од нашите општества и лични животи. Од клучно значење е овој дигитален свет да биде место каде што се почитуваат основните права и каде што луѓето можат да ги бараат своите права”, вели Пилар Лоп, вршител на должноста шпански министер за правда.

Текстот потврдува дека основните права се применуваат подеднакво онлајн и офлајн и дека секој треба да има можност и поддршка да стекне основни дигитални вештини за да може да ги разбере и оствари своите права.

Според заклучоците, овие вештини се исто така неопходни за уживање во целосниот потенцијал на јавните и приватните услуги, кои се повеќе се обезбедуваат онлајн.

Заклучоците се фокусираат на два столба: дигитално зајакнување на поединците и клучните сектори и изградба на безбедна дигитална средина каде што се заштитени основните права.

Според податоците на Евростат, 46% од европските граѓани моментално немаат основни дигитални вештини. Сепак, Советот ги повикува земјите-членки да преземат активности како што се:

промовирање на соодветна медиумска и дигитална писменост

– преземање мерки за да се осигури дека секој може подеднакво да пристапува до јавните услуги на интернет

– подигање на свеста за важноста од заштита на приватноста

– распределба на средства за поддршка на медиумите и дигиталното образование, обука и развој на вештини приспособени на потребите на различни групи на луѓе

– Изградба на безбедно дигитално опкружување каде што се заштитени основните права

“Нашето дигитално опкружување може да биде загрозено од различни предизвици како што се онлајн дезинформациите што предизвикуваат ерозија на довербата во институциите и медиумите. Зголемувањето на говорот на омраза, злосторствата од омраза и сајбер насилството, исто така, ги загрозува нашите основни права на интернет”.

“Иако вештачката интелигенција може да има значајни позитивни ефекти, доколку нема доволно транспарентност и ако се користи без соодветни заштитни мерки и контроли на квалитетот, таа исто така може да претставува предизвик за почитувањето на основните права и борбата против дискриминацијата”, се вели во соопштението на Советот.

За да се развие безбедно дигитално опкружување, Советот ги повикува земјите-членки – меѓу другото – да продолжат да се борат против говорот на омраза на интернет, особено преку зајакнување на капацитетот на судските и органите за спроведување на законот да ги истражат и гонат нелегалните онлајн злосторства од омраза и говорот на омраза.

ЕК е поканета да се спротивстави на онлајн дезинформациите и незаконските содржини преку надзор и спроведување на правилата на неодамна усвоениот Закон за дигитални услуги и со редовно оценување на имплементацијата на Зајакнатиот кодекс на пракса за дезинформации од 2022 година и Кодексот на однесување за борба против нелегалниот говор на омраза онлајн.

ЕУ работи на неколку политики за да се постигне дигитална трансформација. Во 2022 година, Советот усвои програма „Пат кон дигиталната декада“. Таа има за цел да го зајакне дигиталното лидерство на ЕУ преку промовирање инклузивни и одржливи дигитални политики кои им служат на граѓаните и бизнисите. За таа цел, тој поставува 10 дигитални цели кои ЕУ и нејзините земји-членки имаат за цел да ги постигнат до крајот на деценијата. Овие цели вклучуваат дека има 100% достапно онлајн обезбедување на клучни јавни услуги и дека најмалку 80% од оние на возраст од 16-74 години имаат барем основни дигитални вештини.

Целта за основни дигитални вештини од 80% е исто така дел од Акциониот план за европски столб за социјални права од 2021 година, кој ја детализира целта на ЕУ за спроведување на 20-те принципи на столбот за да се обезбедат подобри услови за живот и работа низ ЕУ.

Related posts

БОРЕЛ: ВУЧИЌ ГО ПРИФАТИ ПРЕДЛОГОТ НА ЕУ, НО НЕ И КУРТИ

ninja

СДСМ поднесе Декларација за Илинден и ги повика пратениците да ја поддржат

admin

ПОД ИСТРАГА ДВА МИЛИОНСКИ ТЕНДЕРИ НА „СЕРТА“ ЗА ЧИСТЕЊЕ НА ВЛАДИНИ ИНСТИТУЦИИ

ninja

Блинкeн во посета на Кина, има ли простор за смирување на тензиите во односите помеѓу двете држави?

admin

Армијата ќе се поднови со хеликоптери „агуста“ од Италија

admin

ДАНЕЛА АРСОВСКА И ВМРО-ДПМНЕ ПРЕД РАЗДЕЛБА

ninja