31.8 C
Скопје
12 јуни, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

Нови 680 милиони евра од ЕУ за Западен Балкан

Европската комисија (ЕК) во средата вечерта објави дека одобрила нов инвестициски пакет од 680 милиони евра за поддршка на пет големи инвестиции во железничкиот транспорт и обновливите извори на енергија во Западен Балкан, пренесува Инбокс7.

Меѓу петте нови одобрени проекти е и реконструкција на железничката линија на Коридорот VIII во Албанија и рехабилитација на железничката линија Бар – Врбница во Црна Гора.

Овие проекти, според ЕК, ќе придонесат за подобрување на железничкиот транспорт на Западен Балкан до стандардите TEN-T и ќе обезбедат интеграција со железничката мрежа на ЕУ.

Во областа на чистата енергија ќе биде поддржана изградбата на два ветерни електрани во Босна и Херцеговина и поставувањето на фотоволтаична соларна централа во Албанија. Овие проекти, вели ЕК, ја поддржуваат транзицијата кон економии со ниска потрошувачка на јаглерод и промовираат одржлив развој во регионот.

Претседателката на Европската комисија (ЕК), Урсула Фон дер Лајен, рече дека „во сè пофрагментираниот свет ни треба уште посилна и обединета заедница на вредности“.

„Проширувањето е клучот за постигнување на ова. Додека продолжуваме да работиме заедно на членството, мора да преземеме решителна акција за да го доближиме Западен Балкан до нашата економија“, изјави Фон дер Лајен.

Според неа, со проектите вредни 680 милиони евра штотуку одобрени, ЕУ го забрзува заедничкото патување кон позелена и подобро поврзана иднина преку подобрување на транспортните врски и искористување на обновливите извори на енергија.

„Заедно, ги поставуваме темелите за одржлив раст и поблиска интеграција, покажувајќи ја уште еднаш нашата силна посветеност на просперитетот на регионот и неговиот пат кон членството во ЕУ“, нагласи Фон дер Лајен.

Ова е шести финансиски пакет во рамки на Економскиот и инвестицискиот план на ЕУ за Западен Балкан, кој се очекува да мобилизира 16,6 милијарди евра инвестиции. Проектите се подготвени во тесна соработка со партнерите од Западен Балкан и меѓународните финансиски институции.

Инвестицискиот пакет од 680 милиони евра, кој вклучува 253,2 милиони евра грантови од ЕУ од Инструментот за претпристапна помош (ИПА III), поволни заеми од меѓународни финансиски институции и придонеси од Западен Балкан, беше одобрен на 8 декември од страна на Бордот на инвестициската рамка за Западен Балкан (WBIF).

Како дел од Глобалната порта, Економскиот и инвестицискиот план на ЕУ за Западен Балкан има за цел да го поттикне долгорочното закрепнување, да ја забрза зелената и дигитална транзиција и да ја поттикне регионалната соработка и конвергенција со ЕУ. Одобрен од Европската комисија во октомври 2020 година, Планот ќе мобилизира до 30 милијарди евра инвестиции, вклучително и 9 милијарди евра грантови од ЕУ. По овој нов инвестициски пакет, ЕУ се очекува да мобилизира 16,6 милијарди евра инвестиции, вклучително и 4,5 милијарди евра грантови од ЕУ. Ова вклучува финансирање за 59 големи EIP инвестиции поддржани од WBIF.

Инвестициската рамка за Западен Балкан (WBIF) е заедничка финансиска платформа на Европската комисија, финансиските организации, земјите-членки на ЕУ и Норвешка која има за цел да ја зголеми соработката во инвестициите на јавниот и приватниот сектор за социо-економскиот развој на регионот и да придонесе за европската интеграција на Западен Балкан. WBIF е главниот финансиски инструмент за спроведување на амбициозниот економски и инвестициски план на ЕУ за Западен Балкан.

Related posts

Русија го губи енергетскиот пазар, Германија потпишува 20 годишен договор за снабдување со течен гас од САД

admin

Мицкоски за „Политика“: Граѓаните нека бидат мирни, остануваме на ставот против уставните измени

admin

Џо Бајден ќе го посети Израел

admin

Важна средба – на маса Планот за раст на Западен Балкан

admin

МИЦКОСКИ ЗА KDPOLITIK: Секои четири години некој мене ме менува

ninja

Експерти од САД по изборите во Северна Македонија: Власт, значи одговорност и почитување на меѓународните договори

admin