10.8 C
Скопје
3 март, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКАСВЕТ

Тестовите ПИСА се аларм за итни реформи во образованието

На секои три години во последните две децении, аналитичарите од ОЕЦД, клуб на претежно богати земји, бараа од учениците на десетици места да полагаат тестови по читање, математика и природни науки, за подобро да се спореди квалитетот на нивните училишта. Никој не очекуваше дека последниот круг на испити, задоцнет со една година во 2022 година, по долгогодишно нарушување предизвикан од пандемијата, ќе донесе добри вести. Но, резултатите, објавени на 5-ти декември, сè уште се удар. Утврдено е дека просечниот тинејџер во богатиот свет заостанувал околу шест месеци во читањето и девет месеци во математиката, во споредба со врсниците кои полагале слични тестови во 2018 година. тогаш би се очекувало од учениците цела година помлади, анализира Економист.

Овие наоди се сè помрачни поради обесхрабрувачките трендови што им претходеа. Годините на меѓународно тестирање сугерираат дека, кога се појавила пандемијата, типичните тинејџери во богатиот свет не биле побројни од оние кои биле школувани 20 години порано. Во читањето и науката, просечните резултати се намалуваат веќе една деценија, според мерилото на ОЕЦД, иако трошоците се зголемуваат. Значи, постојат добри причини да се мисли дека оценките на најновите испитувања (често познати како ПИСА тестови) можеби би се лизнале дури и без превирањата од Ковид-19.

“Мрачниот училишен извештај треба да ги собере владите да постигнат две задачи. Првата е да се обноват програмите за „дополнување“ на пандемијата. Втората задача на владите е да ги свртат обесхрабрувачките долгорочни трендови. Меѓународните тестови нудат индиции за тоа што функционира, а што не. Намалувањето на големината на часовите често е губење пари; поважно е да се има висококвалитетни наставници. Буџетите за образование би можеле да бидат подобро фокусирани. Низ богатите земји, загрозените ученици поднесуваат помалку квалификуван кадар и се задоволуваат со помалку книги. Промената на голем дел од ова значи преземање моќни лобија, вклучувајќи ги синдикатите на наставниците и богатите родители. Теоретски, кризата нуди голема можност да се направат такви реформи”, пишува Економист.

 

 

Related posts

„РАСТРЕСУВАЊЕ“ НА АДМИНИСТРАЦИЈАТА, ЌЕ СЕ ЗАТВОРААТ АГЕНЦИИ

ninja

Коха Диторе: Косово и Северна Македонија не ги исполнија обврските за патот Призрен-Тетово

admin

Ројтерс: Локалните жители стравуваат од катастрофа поради повлекувањето на Преспанското Езеро

admin

Голема полициска акција, пронајдени хероин, кокаин, украдени ексклузивни часовници и златен накит

admin

Насилна смрт во С.Македонија: Несреќните случаи сочинуваат 78.6 %, самоубиствата 20.2 а убиствата 1.2 %.

admin

ВЕСЕЛА МАТЕМАТИКА СО ЕВРООБВРЗНИЦАТА

ninja