30.8 C
Скопје
23 јуни, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИРЕПУБЛИКА

ЗНМ се солидаризира со Николовски и повикува на дијалог со МПЦ ОА

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), ја изразува својата поддршка за напорите на нашиот колега, Марјан Николовски, главен и одговорен уредник и основач на religija.mk, во критичкото известување за религиозни прашања во полза на јавниот интерес.

Остро ги осудуваме сите обиди на црковните власти внимателно да го испитаат и замолчат критичкото новинарство и слободата на изразување. Ваквите активности не само што ги поткопуваат основните принципи на независноста на медиумите, туку ги загрозуваат и демократските вредности кои овозможуваат разновидно и плуралистичко општество да напредува. Транспарентноста, разбирањето и меѓусебното почитување се темелите врз кои треба да се гради здрав однос меѓу медиумите и верските заедници.

Фокусот на неодамнешната работа на нашиот колега, која доведе до покана од Синодот на Македонската православна црква за црковна – судска постапка, беше да се осврне на наводите дека неговите објави наводно предизвикувале „Основ за изразување омраза, во форма на говор на омраза, предизвикување омраза кај верниците и доведување на оштетените членови на САС (Синодот) во општа опасност и загрозување на нивната безбедност, а особено преку електронски извор – средство за јавно информирање“, како што е истакнато во поканата објавена на religija.mk.

Во согласност со нашата посветеност за поттикнување отворен дијалог и зајакнување на довербата меѓу новинарите и верските заедници, потсетуваме и на нашето официјално барање поднесено на 10 јануари за средба со Поглаварот на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ ОА). Оваа иницијатива има за цел да ја подобри комуникацијата со новинарите и снимателите и искрено се надеваме на позитивен одговор кој ќе биде од корист за сите засегнати страни, особено за граѓаните кои имаат неоспорно право да бидат информирани, согласно забраната за цензура како што е наведено во член 16 од македонскиот Устав.

ЗНМ смета дека сите евентуални поплаки во врска со медиумското известување треба да се решаваат преку воспоставени саморегулаторни тела како што е Советот на честа при ЗНМ или Советот за етика во медиумите во Македонија. Овие механизми нудат конструктивен начин за решавање на споровите притоа почитувајќи ги принципите на новинарски интегритет и слобода.

Изразуваме поддршка на новинарот Марјан Николовски и сите новинари кои се соочуваат со непотребен притисок во нивната потрага по вистинито и професионално новинарство. Ја повикуваме МПЦ ОА и нејзиното раководство да се вклучат во отворен и конструктивен дијалог со медиумската заедница, признавајќи дека таквиот ангажман е суштински за подобрување на општеството во целина.

Здружението на новинарите на Македонија е најголемото и најстарото новинарско здружение во земјата основано во 1946 година, кое претставува над 1000 новинари и медиумски работници и е членка на Европската федерација на новинари. ЗНМ е посветено на заштита на правата и интересите на новинарите, промовирање на професионални стандарди и застапување за слободата на изразување и независноста на медиумите.

 

 

Related posts

СРБИТЕ ВО СЕВЕРНО КОСОВО ГИ НАПУШТААТ БАРИКАДИТЕ

ninja

ВУЧИЌ- СО ЕСКОБАР ИМАВМЕ ОТВОРЕН И ФЕР РАЗГОВОР

ninja

Германија – колкав дел од платата ви оди за кирија?

admin

ДАЛИ „СТРАНСКО ТЕЛО“ ЌЕ ГО ОПРАВИ МАКЕДОНСКОТО СУДСТВО?

ninja

Мицкоски: Не ни треба Пржинска влада

admin

Јапонија влегува во рецесија, сега Германија трета економија во светот

admin