16.8 C
Скопје
23 мај, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКАСВЕТ

Бесплатни карти за патување на младите низ ЕУ

Почнувајќи од ова лето, илјадници млади луѓе повторно ќе патуваат низ Европа со воз бесплатно благодарение на најновиот повик на програмата DiscoverEU

Достапни се вкупно 35.500 патни карти. За да добијат едно, младите родени помеѓу 1 јули 2005 и 30 јуни 2006 година можат да направат квиз со пет прашања за ЕУ и едно дополнително прашање на Европскиот младински портал. Успешните апликанти ќе добијат бесплатна железничка карта за патување во Европа до 30 дена помеѓу 1 јули 2024 и 30 септември 2025 година.

Повикот е отворен за апликанти од Европската унија и земји поврзани со програмата Еразмус+, вклучително Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Србија и Турција.

Добитнициите на билети можат да планираат свои рути или да се инспирираат од постоечките. На пример, тие можат да откријат маршрута  лансирана минатата година, која се фокусира на градови и места што ја прават Европската унија „убава, одржлива и инклузивна“ во согласност со принципите на Новиот европски Баухаус.

Учесниците исто така може да имаат корист од DiscoverEU Culture Route иницијатива на Европската година на младите 2022 година, која комбинира различни културни дестинации, вклучувајќи архитектура, музика, ликовни уметности, театар, мода и дизајн. Учесниците можат да ги посетат европските културни престолнини кои се на Списокот на светско наследство на УНЕСКО, локациите на етикетата за европско наследство или локациите на етикетата Access City Award , што се градови што се надминале за да станат попристапни за секого.

DiscoverEU е многу повеќе од само билет. Учесниците ќе добијат и картичка за попуст со над 40.000 можности за попуст на јавен превоз, култура, сместување, храна, спорт и други услуги во подобните земји.

Комисијата го лансираше DiscoverEU во јуни 2018 година по подготвителна акција од Европскиот парламент. Интегриран е во програмата Еразмус+ 2021-2027 година.

Од 2018 година, повеќе од 1 милион кандидати се пријавиле за 284.000 достапни патни карти. Според најновото истражување по патувањето, 72% од кандидатите изјавиле дека тоа е прв пат да патуваат надвор од нивната земја на живеење со воз. За многумина, тоа беше и прв пат да патуваат без родители или придружници на возрасни, а мнозинството укажуваа на зголемено чувство на независност. Над две третини рекле дека не би можеле да ја финансираат својата патна карта без DiscoverEU.

Искуството на DiscoverEU им даде на младите подобро разбирање на другите култури, како и на европската историја и ги подобри нивните вештини за странски јазици. Учесниците се поканети да станат амбасадори на DiscoverEU за да се залагаат за иницијативата. Официјалната група #DiscoverEU има повеќе од 96.000 членови каде младите патници можат да контактираат меѓу себе за да споделат искуства и совети.

За да аплицираат, кандидатите кои ги исполнуваат условите треба да пополнат квиз со повеќе избори за општо знаење за Европската унија и други иницијативи на ЕУ насочени кон младите луѓе. Комисијата ќе ги рангира апликантите врз основа на нивните одговори. Комисијата ќе им понуди патни карти на апликантите по нивното рангирање до лимитот на достапни билети.

Related posts

ВО МАКЕДОНИЈА ЌЕ НЕМА КОЈ ДА ИЗМЕСИ ЛЕБ И БУРЕК

ninja

Убиен новинар пред неговиот дом

admin

Избори 2024 низ призмата на бројките – кој колку доби а кој колку загуби

admin

ЛИДЕРИТЕ ОД ЕУ ГО ПОВИКАА ВУЧИЌ ДА ВОВЕДЕ САНКЦИИ ПРОТИВ РУСИЈА, ТОЈ ВЕЛИ ЌЕ ГО ПРАШАМ НАРОДОТ

ninja

Шефот на дипломатијата Османи утре ја носи цела ОБСЕ во Тетово

admin

С.Македонија на дното, Луксембург, Германија и Австрија најразвиени економии во ЕУ

admin