25.8 C
Скопје
21 мај, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

Зголемена просечната плата

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во март 2023 година, изнесува 34 925 денари, велат податоците на Државниот завод за статистика.
Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Градежништво (19.8 %), Образование (15.0 %) и Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (14.9 %).
Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Рударство и вадење на камен (14.6 %), Преработувачка индустрија (6.4 %) и Уметност, забава и рекреација (5.4 %).

Related posts

Фон ден Лајен ја почнува балканската турнеја утре во Скопје

ninja

Извештај на ЕК: Поларизацијата ги парализира институциите

admin

Абу Даби нуди 11 милијарди долари за да ја купи германската Ковестро

admin

ВООРУЖЕНИ ПРЕСМЕТКИ НА БАНДИТЕ КАКО НА ФИЛМ, ИСТРАГАТА Е ВО ТЕК

ninja

Прогласени најдобрите аеродроми во Европа

admin

МАКЕДОНИЈА СЕ СОПНУВА ОД СЕКОЈ КАМЕН ФРЛЕН КОН БУГАРСКИТЕ КЛУБОВИ

ninja