28.8 C
Скопје
15 април, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИРЕГИОН

Пендиков: Ќе им помогнам на Бугарите во Северна Македонија

Ќе студира право и човекови права за да им помогне на Бугарите во Северна Македонија. Секретарот на бугарскиот клуб во Охрид „Цар Борис Трети“ Христијан Пендиков доби бугарско државјанство од потпретседателката Илијана Јотова. Таа лично му ги предала бугарските документи за лична идентификација на младиот човек на официјален настан во салата на грбот во Претседателството.

Пендиков им се заблагодари на бугарските лекари и власти за грижата за него, како и на жандармеријата која се уште ја обезбедува неговата заштита.

„Од денес ќе имате корист од заштитата на бугарската држава. Од денеска станувате државјанин на ЕУ. Основата на бугарскиот Устав е верувањето во човечките вредности, во еднаквоста, толеранцијата и правдата“, рече Јотова, по предавањето над документите и опишувајќи го Пендиков како храбар млад човек кој останал верен на своето бугарско потекло.

„Денес секој има право на својот идентитет. Тој има право да го заштити“, рече и таа и апелираше до македонските власти со барање бугарското малцинство да биде запишано во уставот на нашиот сосед и нашите сонародници да бидат признати во Северна Македонија.

 

Related posts

Кој кому му служи за изборите?

admin

Невидливиот обвинител – Една година од мандатот на Ислам Абази

admin

Што има внатре во нуклеарната топка на претседателот

admin

Внимавајте со лажните наградни игри на социјалните мрежи: Со еден клик станувате мета на фишинг напади

admin

Се враќаат со медал од олимпијади, но дома не им се вреднува талентот

admin

Тасевски: Упадот во Контролата за летање е рамно на тероризам

admin