8.8 C
Скопје
4 октомври, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

ЕУ со рекордно проширување на површината за органско земјоделство

Површината што се користи за органско земјоделско производство во ЕУ продолжува да се зголемува. Се прошири од 14,7 милиони хектари (ха) во 2020 година на 15,9 милиони хектари во 2021 година, што е еквивалентно на 9,9% од вкупната искористена земјоделска површина во ЕУ, пренесува Инбокс7.

Според Евростат, помеѓу 2012 и 2021 година, површината што се користи за органско земјоделство се зголеми во речиси сите земји на ЕУ. Областа речиси четирикратно се зголеми во Португалија (+283%) и Хрватска (+282%), што е најголема стапка на пораст во рамките на ЕУ. Исто така, брзо порасна во Франција (+169%) и исто така повеќе од двојно се зголеми во Унгарија (+125%) и Романија (+101%).

Највисоки удели на површини со органско земјоделство беа во Австрија (26% во 2020 година), Естонија (23% во 2021 година) и Шведска (20% во 2021 година). Спротивно на тоа, уделот на органското земјоделство беше под 5% во шест земји на ЕУ во 2021 година, со најмал удел во Бугарија (1,7%) и Малта (0,6%).

Органското земјоделство е производствен систем кој го одржува здравјето на почвите, екосистемите и луѓето. Тој се потпира на еколошки процеси, биодиверзитет и циклуси приспособени на локалните услови, наместо на употреба на инпути со негативни ефекти.

Bar chart: organic areas, 2021 (% share of total utilised agricultural area)

Related posts

КОВАЧЕВСКИ И ШОЛЕ РАЗГОВАРАЛЕ ЗА СТАБИЛНОСТА, ЕВРОИНТЕГРАЦИИТЕ И ПОДДРШКАТА ОД САД

ninja

АА: ВЛАСТА ЛАЖЕ! НЕМА НАМАЛУВАЊЕ НА НЕВРАБОТЕНОСТА, ИМА ИСЕЛУВАЊЕ НА МЛАДИТЕ

ninja

НЕМА ОДЛУКА ЗА ВЛЕЗ НА АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ ВО ВЛАДАТА, ФОРМИРАН Е ТИМ ЗА ПРЕГОВОРИ

ninja

Дали на пазарите има зеленчук загаден со пестициди или некој помешал што е милиграми и микрограми?

admin

Средба Османи-Гутереш: Посветени да работиме заедно со ОН

admin

Колку провизии ви земаат бснките? Сега може да проверите онлајн

admin