21.8 C
Скопје
23 мај, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

С.Македонија на дното, Луксембург, Германија и Австрија најразвиени економии во ЕУ

Северна Македонија е претпоследна во континент на Европа според реалната индивидуална потрошувачка по глава на жител (AIC). Најлошо стои само Албанија, која е на дното на листата, покажуваат податоците од Еуростат, пренесува Инбокс7. Во 2022 година, девет земји на ЕУ забележаа индивудуална потрошувачка по глава на жител над просекот на ЕУ. Највисоки нивоа се забележани во Луксембург (38% над просекот на ЕУ), Германија (19%) и Австрија (18%).

Вистинската индивидуална потрошувачка (AIC) се состои од стоки и услуги што всушност ги консумираат домаќинствата. AIC по глава на жител може да се смета како показател за материјалната благосостојба на домаќинствата.

Во меѓувреме, 18 земји на ЕУ забележаа AIC по глава на жител под просекот на ЕУ, со најниски нивоа забележани во Бугарија (33% под просекот на ЕУ), Унгарија (28%) и Словачка (27%).

БДП по глава на жител се движеше од 59% од просекот на ЕУ во Бугарија до 261% во Луксембург.

Бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител, мерка за економската активност, исто така покажа значителни разлики меѓу членките на ЕУ. Во овој поглед С.Македонија е само пред БиХ и Албанија, кои имаат најнизок БДП на Европа.

БДП по глава на жител над просекот на ЕУ е забележан во 11 земји од ЕУ. Највисоко беше во Луксембург (161% над просекот на ЕУ), Ирска (133%) и Данска (37%). Во меѓувреме, најниско беше во Бугарија (41% под просекот на ЕУ), Словачка и Грција (и двете по 32%).

Related posts

НАМЕСТО ЗАБРАНА, НОВИ БАРАЊА ЗА ХИДРОЦЕНТРАЛИ НА ШАР ПЛАНИНА

ninja

Мицкоски: Кога ќе дојдеме на власт подготвени сме да репреговараме за Договорот со Бугарија, ако тоа не успее, ќе побараме 61 пратеник за негово поништување

ninja

Се олеснува пристапот до работа во Македонија, Србија и Албанија: Што ќе значи новата мерка за македонските работници, а што за газдите?

admin

ГРАЃАНИТЕ СЕ ПОГОЛЕМИ ПЕСИМИСТИ ЗА ИДНИНАТА

ninja

„Најди ме“ како засилување на институциите – Како функционира првата страница за рано предупредување за исчезнати?

admin

ЕП: ОД 2035 НЕМА ВЕЌЕ АВТОМОБИЛИ НА ДИЗЕЛ И БЕНЗИН

ninja