11.8 C
Скопје
15 јуни, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКА

Над 4.1 милиони украинци се засолнети во ЕУ

На 31 јули 2023 година, повеќе од 4,1 милиони граѓани кои избегаа од Украина како последица на руската инвазија на 24 февруари 2022 година, имаа привремен статус на заштита во земјите на ЕУ, соопшти Еуростат, пренесува Инбокс7.

Главните земји на ЕУ коишто се домаќини на бегалците од Украина се Германија (1 153 865 лица; 28% од вкупниот број), Полска (971 080; 24%) и Чешка (357 540; 9%).

Во споредба со крајот на јуни 2023 година, бројот на корисници на привремена заштита од Украина во ЕУ се зголеми за 45 915 (+1,1%).

Најголеми апсолутни зголемувања се забележани во Германија (+20 445, +1,8%), Чешка (+8 400; +2,5%) и Холандија (+3 515; +2,9%).

Од друга страна, две земји забележаа намалување на бројот на лица под привремена заштита: Полска (-6 660; -0,7%) и Латвија (-1 760; -4,2%).

Во споредба со населението на секоја членка на ЕУ, најголем број на вкупни корисници на привремена заштита на илјада луѓе на крајот на јули 2023 година се забележани во Чешка (33,0), Полска (26,4), Естонија (25,9), Бугарија (25,3) и Литванија (25,0), додека соодветната бројка на ниво на ЕУ беше еднаква на 9,2 на илјада луѓе.

На 31 јули 2023 година, украинските граѓани претставуваа над 98% од корисниците на привремена заштита. Возрасните жени сочинуваат речиси половина (46,6%) од корисниците на привремена заштита во ЕУ. Децата сочинуваат нешто повеќе од една третина (34,2%), додека возрасните мажи сочинуваат помалку од една петтина (19,2%) од вкупниот број.

Related posts

КУРТИ: ЗГОЛЕМЕНИ СЕ ЗАКАНИТЕ НА СРБИЈА ЗА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈА НА КОСОВО

ninja

КФОР најавува повлекување од општините на северно Косово

admin

НАТО СО ОДГОВОР КОН РУСИЈА: ЌЕ ПЛАТИТЕ ВИСОКА ПОЛИТИЧКА И ЕКОНОМСКА ЦЕНА

admin

СТАПУВА НА СИЛА ЕВРОПСКАТА ЗАБРАНА ЗА РУСКОТО ДИЗЕЛ ГОРИВО

ninja

Две илјади работници досега сакаат работа преку Отворен Балкан

admin

Уривање на мостот во Балтимор: Нуркачи пронајдоа две тела во потопен камион

admin