11.8 C
Скопје
15 јуни, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

Над 8 илјади слободни работни места, се бараат и државни функционери, дипломати, директори…

Вкупно 8059 слободни работни места се регистрирани во Северна Македонија, од кои најголем број се во услужните дејности, техничари, ракувачи со машини и елементарни занимања, пренесува Инбокс7. 

Од овој број, 15 слободни места се за “членови на законодавни и извршни тела, државни функционери, раководни државни службеници, дипломати и директори”.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во второто тримесечје од 2023 година, стапката на слободни работни места изнесува 1.62 %.

Највисока стапка на слободни работни места од 3.33 % има секторот Б – Рударство и вадење на камен, додека најмала е стапката во секторот Г – Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација во кој изнесува 0.25 %.

Деловните субјекти со број на вработени од 3 до 9 имаат највисока стапка на слободни работни места која изнесува 2.25 %.

Пелагонискиот Регион има највисока стапка на слободни работни места која изнесува 2.66 %. Додека најмалку слободни работни места се евидентирани во Полошкиот и Северозападниот регион.

Најголем број слободни работни места, односно 2 688, има во петтата група занимања – Работници во услужни дејности и продажба.

Related posts

“Пратениците добро да размислат дали ќе гласаат за Европа или за изолација”, Ковачевски оптимист за уставните измени

admin

СЕ ЗАМРЗНУВА ЦЕНАТА НА ЛЕБОТ НА 33 ДЕНАРИ

ninja

Според чија волја се управува Северна Македонија?

admin

Постапката за Беса Адеми – порака со далекусежни последици!

admin

Собранието се подготвува за седницата број 1

admin

ЌЕ ИМА ЛИ ПРЕМИЕР АЛБАНЕЦ ВО ПОСЛЕДНИТЕ 100 ДЕНА? КОВАЧЕВСКИ ВЕЛИ ДЕКА ДОГОВОРОТ СО ДУИ Е ТРАНСПАРЕНТЕН

admin