2.8 C
Скопје
30 ноември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКА

Паѓаат цените на роамингот со ЕУ

Цените на роамингот меѓу земјите од Западен Балкан и ЕУ драстично се намалија од почетокот на овој месец, со што почна интеграцијата на регионот во телекомуникациската Европска целина.

Во декември 2022 година, 38 телекомуникациски оператори од ЕУ и од Западен Балкан се согласија да ги намалат цените за роаминг на податоци, како резултат од Берлинскиот процес за приближување на регионот кон европските интеграции.

“Овој договор сега стапи на сила од 1 октомври 2023 година, што значи дека роамингот на податоци меѓу Западен Балкан и ЕУ стана подостапен и за граѓаните и за бизнисите во овие региони. Регионалниот совет за соработка (RCC) и Европската комисија го поддржаа овој процес”, се вели во соопштението на Европската комисија.

Овие оператори доброволно се обврзаа да го намалат јазот помеѓу роамингот на податоци и домашните даноци кога патуваат меѓу ЕУ и Западен Балкан во двете насоки.

“Првичните намалувања на цените во моментов ги спроведуваат телекомуникациските оператори учесници. Многу од нив нудат пакети со цени далеку под договорените максимални граници, што ги прави достапни за широк опсег на потрошувачи. Понатамошни намалувања се планирани за 2026 година, по договорената патека, со цел до 2028 година цените за роаминг на податоци да се приближат до домашните цени”, се вели во соопштението.

 

 

Related posts

Долгогодишниот советник на Меркел се соочува со критики поради коментарите за Израел и Хамас

admin

Ужасен случај: 14-годишна натерана на секс со возрасни, се согласила да ги спаси помалата сестра и брат

admin

Трајанов ги носи измените на КЗ пред Уставниот суд

admin

Хамас вели дека е подготвен на долга војна со Израел

admin

Петар Гошев: Ни треба револуција за правна култура

admin

Во Албанија откриена високо квалитетна нафта, ШЕЛ ги прави последните тестови

admin