29.8 C
Скопје
15 јуни, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКА

ЕУ бара итни реформи на Судскиот совет

Како одговор на низата скандали и проблеми кои го потресоа Судскиот совет изминатиов период, ЕУ ja оцени неговата работа и даде низа мерки кои треба да бидат спроведени за да се зголеми независноста, одговорноста и ефикасноста на ова тело,  јави РСЕ. Без имплементација на овие мерки, ЕУ не гледа како земјата ќе ги спроведе потребните реформи во правосудството.

Европската унија (ЕУ) очекува итно да бидат спроведени 40 мерки во Судскиот совет и тие да бидат приоритет на сегашната, но и на секоја идна влада и на сите правосудни институции во Северна Македонија.

По низата скандали кои го потресоа Судскиот совет, ова тело беше под лупа на Европската Унија (ЕУ), која во септември ја започна Оценската мисија на неговото работење, а денеска евроамбасадорот Дејвид Гир ги презентораше заклучоците.

Во Извештајот е наведено дека ЕУ препорачува спроведување на сите 40-те мерки, за кои Гир наведе дека дел се краткорочни, а дел среднорочни и долгорочни. За спроведување на 23 од нив, потребни уставни и законски измени, додека 17 може да ги спроведе самиот Судски совет.

Мерките вклучуваат структурни реформи во Судскиот совет, промена на мандатот на членовите, измени на процесот на селекција на членовите, унапредување на практиките за транспарентност, зголемување на финансиската независност на телото и вклучување на цивилното општество во изборот на членовите во мониторингот на неговата работа.

Проблемите во Судскиот совет не се од вчера, тие се акумулирани подолго време и не се навремено и соодветно адресирани на систематски начин, рече Гир, додавајќи дека сето ова довело до моменталните предизвици со кои се соочува функционирањето на телотo, вклучително неспроведувањето на законите и недостатокот на добри практики, што „влијае врз целокупната работа на правосудството“, рече Гир.

„Потребна е итна акција да се адресираат овие проблеми, бидејќи правосудството се наоѓа во критична точка“, рече Евроамбасадорот.

Related posts

Ќе лекуваме пациенти од Косово, додека македонските талкаат по болничките лавиринти

admin

БАЈДЕН ПОВТОРНО РАЗМИСЛУВА ЗА МЕРКАТА ПРИТВОР ЗА СЕМЕЈСТВАТА НА МИГРАНТИТЕ

ninja

Маричиќ-Вархеји: Северна Македонија има место во ЕУ, сега е момент за забрзување на пристапниот процес

admin

ПРОВЕРКИ НА ТЕРЕН – СЕ ПОЧИТУВА ЛИ ЗАМРЗНУВАЊЕТО НА ЦЕНИТЕ?

ninja

ИНТЕГРИСТИТЕ И ПОТРАГАТА ПО ВНАТРЕШНА КОХЕЗИЈА

admin

АГЕЛЕР ЗА „ЦРНАТА ЛИСТА“: СТОЈАМ ЗАД ТОА ШТО ГО КАЖАВ, НО ИНФОРМАЦИЈАТА ЌЕ ДОЈДЕ ОД ВАШИНГТОН

ninja