8.8 C
Скопје
24 април, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКА

Наталитетот паѓа, разводите во “тренд”

Паѓа наталитетот а расте бројот на разводите. 

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на живородените деца во четвртото тримесечје од 2023 година, во споредба со истиот период од претходната година, е намален за 4.5 % и изнесува 4 185 живородени деца.

Бројот на умрените лица во четвртото тримесечје од 2023 година бележи намалување од 1.5 % во споредба со истото тримесечје од 2022 година и изнесува 5 028 лицa, а од нив 9 се умрени доенчиња.

Природниот прираст е негативен – 843 лица што значи, за толку лица бројот на живородените деца е помал од бројот на умрените лица.

Бројот на склучените бракови во ова тримесечје од годината е зголемен за 1.6 % во споредба со истиот период од 2022 година и изнесува 2 824 бракови.

Во ова тримесечје добиени се 599 извештаи за разведени бракови, што преставува пораст за 191 во однос на истиот период од претходната година.

 

Related posts

СО ПОВИСОКИ КАМАТИ СЕ ВРАЌААТ СТАРИТЕ ДОЛГОВИ

ninja

Сертификатот од Кембриџ е безвреден само во партиските назначувања

admin

Курти ја заврши посетата на Чаир и Тетово, пречекан од голем број на симпатизери

admin

Отворањето на Уставот како одење по жица

ninja

Каде е Скопје меѓу „победниците на денот“ во Тирана?

admin

Трошоците за живот се зголемуваат секој месец, а платите еднаш годишно

admin