30.8 C
Скопје
19 јули, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕГИОНРЕПУБЛИКА

Патот кон ЕУ е тежок, но без алтернатива за Западен Балкан

И покрај напредокот постигнат од некои земји од Западен Балкан, како што се Северна Македонија и Албанија, остануваат предизвици кога станува збор за пристапувањето во ЕУ, вклучително и нерешените прашања како што се дијалогот Белград-Приштина и потребата од структурни реформи, анализира Еуроњуз.

Политиката за проширување на ЕУ кога е во прашање Западен Балкан беше главна тема на разговор на дебатата организирана од Грчката фондација за европска и надворешна политика (ЕЛИАМЕП) и Бледскиот стратешки форум (БСФ) во Атина.

Посветеноста на новата црногорска влада да се усогласи со стандардите на ЕУ го прави најверојатен следно додавање во блокот.

За да започнат преговорите за пристап, земјите-кандидати мора прво да спроведат реформи што одговараат на поглавјата од „acquis“ на ЕУ – збирка на заеднички права и обврски што го сочинуваат телото на правото на ЕУ, инкорпорирани во правните системи на земјите-членки на ЕУ.

Во моментов има 35 поглавја во правото на ЕУ – Црна Гора отвори 33 од нив за преглед, но затвори само три.

Но, новата влада на земјата има свежа енергија и е посветена на европската интеграција, изјави за Euronews министерката за европски прашања, Маида Горшевиќ.

„Во првите 100 дена од владата покажавме дека имавме отворен дијалог, не само со политичкото мнозинство, туку и со опозицијата за европскиот курс“, рече Горшевиќ. „Значи, ова е нешто што не охрабрува на овој начин, ова е можност што ја користиме како и охрабрувачките пораки што ги добиваме од Брисел, Европската комисија и сите наши европски партнери.”

И покрај напредокот постигнат од некои земји од Западен Балкан, како што се Северна Македонија и Албанија, остануваат предизвици, вклучително и нерешени прашања како што се Дијалогот Белград-Приштина и потребата од структурни реформи.

Косовскиот вицепремиер задолжен за европска интеграција, Бесник Бислими, изјави за Еуроњуз дека неговата земја се соочила со повеќе пречки од другите, што го отежнало лицето за пристап во ЕУ.

„Сè уште се бориме за признавање од пет членки на ЕУ и сè уште сме во процес на дијалог. Но, имаме мала контрола врз исходот од овој процес“, рече Бислими.

Иако има поддршка за проширувањето од европските политичари, со иницијативи како што е Новиот развоен план за Западен Балкан, остануваат прашањата за насоката на процесот.

„Ако го пролонгираме и го продолжиме на неодредено време во иднина, тогаш ќе завршиме со истата реалност што ја имаме денес, односно со регионот на Западен Балкан надвор од Европската унија, а не сум сигурен дали на долг рок ЕУ, не само Западен Балкан, туку и ЕУ може да го издржи ова“, изјави заменик-министерот за европски прашања на Словенија, Марко Стучин.

Европската комисија препорача почеток на преговорите за пристапување во ЕУ со Босна и Херцеговина, осум години откако оваа земја од Западен Балкан поднесе барање за пристапување во блокот. Зеленото светло за пристапните преговори најверојатно ќе дојде на Самитот на ЕУ оваа недела.

Related posts

Надминување на пречките: Справување со корупцијата и непотизмот во македонската администрација

admin

“Летечка дискотека со туш”, нова понуда за супербогатите

admin

ПРЕДЛОГОТ ЗА ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗА СТУДЕНТСКИ ОБРОК НЕ ПОМИНА НА СОБРАНИСКАТА КОМИСИЈА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И БУЏЕТ

ninja

ЏЕС БЕЈЛИ: Ново вето за Скопје ќе биде разочарување за Вашингтон

admin

Протести против насилството во Белград: “Премиерке, што е смешно?”

admin

ИЗРАЕЛ ОДГОВОРИ СО ВОЗДУШНИ НАПАДИ НА РАКЕТИРАЊЕТО ОД ГАЗА

ninja