8.8 C
Скопје
24 април, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКА

Над илјада институции не кажуваат колку возила имаат

Од вкупно 22 предмети за прекршување на Изборниот законик кои ги отворила Антикорупциска, покрај за јавни набавки, постапки се водат и за злоупотреба на возила. Над 1.000 институции не го испочитувале Изборниот законик и не доставиле податоци за службени возила до ДКСК. Некои од нив ги пријавија возилата откако РСЕ ги прашала зошто претходно не го сториле тоа.

Возилата на институциите невидливи за Антикорупциската Комисија. Владата, обвинителства и судови, дузина државни агенции, десетици општини и стотина комунални претпријатија се само дел од долгата листа до недоглед на институции кои не ги пријавиле службените автомобили во Државната комисија за спречување корупција (ДКСК).

Вкупно 1.066 државни или локални институции не ја исполниле законската обврска за доставување на податоци за моторните возила со кои располагаат, ниту доставиле информација дека не располагаат со службени возила или пак располагаат со службени возила опфатени со Уредбата за личностите и објектите што се обезбедуваат, видовите на мерки и активности и степените на обезбедување.

Меѓу оние позначајните кои не доставиле информации до Државната комисија за спречување на корупцијата се и Агенцијата за национална безбедност, Државната изборна комисија, министерствата за правда, за животна средина, за надворешни работи, за политички систем, финансии и транспорт и врски.

РСЕ се обратила до Владата, како врвот во извршната власт, прашувајќи зошто не доставиле податоци за службените возила кои се во употреба и дали планираат да ги достават податоците до ДКСК. До објавувањето на текстот, повратен одговор не добиле.

Целиот текст прочитајте го ТУКА

Related posts

Македонија прва во Западен Балкан -Истраги за злоупотреби на ЕУ фондовите

admin

Од Брисел ништо ново

admin

РУСКА АМБАСАДА: НЕМА ОСНОВА ВО ТВРДЕЊАТА НА ОСМАНИ ДЕКА РУСИЈА Е ЗАИНТЕРЕСИРАНА ЗА КОНФЛИКТИ НА БАЛКАНОТ

ninja

Путин вети дека ќе го победи Вагнер додека бунтовниците напредуваат кон Москва

admin

Германија со закон за поедноставно признавање на странските дипломи за медицински сестри

admin

Москва е нападната, итна евакуација на населението

admin