Алкохолот е толку токсичен што човечкото тело може безбедно да поднесе само една голема чаша вино годишно, изјави професорот Дејвид Нат, експерт за дроги од Империјал колеџ Лондон.
Професорот Нат, кој е невропсихофармаколог и поранешен главен советник на британската влада за дроги, рече дека ако денес алкохолот би бил измислен, не би ги поминал современите стандарди за безбедност на храна.
„Ако денес го ставиме алкохолот на тестирање за безбедност на храна, тој не би поминал“, рече Нат во интервју за подкастот Instant Genius на Би-Би-Си. „Базирано на токсиколошките податоци, максималната препорачана количина што некој треба да ја консумира во текот на една година е една голема чаша вино.“
Повисок ризик отколку придобивка
Професорот истакна дека алкохолот, по тутунот, е водечки причинител на смртност поврзана со дроги на глобално ниво.
„Фактот дека нешто предизвикува штета не значи дека целосно треба да се избегнува. Но мора да ги разбереме границите на ризикот“, додаде тој.
Во 2018 година, глобална студија објавена во списанието The Lancet Public Health заклучи дека „не постои безбедно ниво на консумација на алкохол“, наведувајќи го зголемениот ризик од рак и други заболувања како главни причини.
Контраставови
Професорот Дејвид Спигелхалтер, статистичар од Универзитетот Кембриџ, изјави во тоа време дека пораката за „нулта безбедност“ треба внимателно да се интерпретира.
„Не постои безбедно ниво за возење, но никој не препорачува луѓето да престанат да возат“, рече тој.
Во Обединетото Кралство, здравствените власти препорачуваат мажите и жените да не консумираат повеќе од 14 единици алкохол неделно – еквивалент на околу четири големи чаши вино.