4.8 C
Скопје
21 февруари, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКА

ИНФОГРАФИК Мажите најкратко живеат, годините на КОВИД-19 со поголем број на умрени

Во Република Северна Македонија бројот на умрените лица во 2022 година изнесува 22.459 и е намален за 21.2 % во однос на претходната година. Според податоците на Државниот завод за статистика, од вкупно умрените лица, поголем број се од машки пол, и тоа 11.868 или 52.8 %. Бројот на умрените доенчиња изнесува 58 и нивното учество во вкупниот број на умрените лица изнесува 0.3 % на 100 умрени лица, пренесува Инбокс7.


Според месецот на смртта, најголем број случаи има во месец јануари, 2802.

Просечната возраст кај умрените од машки пол изнесува 71.5 година, односно 75.8 години кај лицата од женски пол или повисока просечна возраст за 4.3 години се бележи кај жените.

Најголемо учество имаат умрените лица од болести на циркулаторниот систем, и тоа 41.3 % случаи од вкупно умрените, потоа се случаите кај кои како причина за смртта се јавуваат неоплазмите со 17.0 %, со 6.8 % се застапени случаите кај кои причина за смртта е вирусот КОВИД-19, ендокрините, нутритивните и метаболичките болести се застапени со 6.7 %, а умрените лица кај кои причина за смртта се болестите на респираторниот систем се застапени со 4.5 %, по што се останатите, но со помала застапеност.

Related posts

НАД 40 ОТСТО ОД МАКЕДОНЦИТЕ БИ СЕ ИСЕЛИЛЕ ОД ДРЖАВАТА

ninja

БАЈДЕН БАРА 37 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ИТНА ПОМОШ ЗА УКРАИНА

ninja

САД денес ќе најават нови санкции за Русија

ninja

Во Струга претепан етнички Бугарин, партии во Софија бараат активирање на ветото за РСМ

admin

Слушнати експлозии во Киев, Путин најави воена операција во источна Украина

ninja

Никој не може да го отповика градоначалникот ако сам не го направи тоа – Во првата верзија на законот имало можност, во сегашната нема

admin