38.8 C
Скопје
12 јули, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНАРЕГИОНРЕПУБЛИКА

ЕУ со нови 2.1 милијарди за развој на Западен Балкан

Европската комисија (EK) лансираше нов финансиски пакет за поддршка на 14 водечки инвестициски предводници во транспортот, енергијата, животната средина, човечкиот капитал и поддршката на приватниот сектор во Западен Балкан, во вкупна вредност од 2,1 милијарди евра, пренесува Инбокс7.

Ова е петти инвестициски пакет според Економскиот и инвестициски план на ЕУ за Западен Балкан. Според официјалните информации, подготвени се проекти во тесна соработка со партнерите од Западен Балкан и меѓународните финансиски институции за да се забрза европската перспектива на регионот.

„Со овој нов инвестициски пакет испраќаме гласна и јасна порака до нашите партнери од Западен Балкан: нивната иднина е во ЕУ и ние правиме постојан напредок за да го затвориме јазот во економскиот развој. Овие проекти подобро ќе го поврзат регионот одвнатре и со ЕУ, ќе помогнат во декарбонизацијата на нивните економии и ќе ја поддржат конкурентноста на приватниот сектор во регионот. Сега, ги повикувам нашите партнери од Западен Балкан и меѓународните финансиски институции да ги реализираат овие проекти што е можно поскоро за граѓаните и бизнисите во регионот да можат да ги искористат придобивките од овие инвестиции“, рече Еврокомесарот за соседство и проширување, Оливер Вархеји.

Инвестицискиот пакет од 2,1 милијарди евра, кој вклучува 528 милиони евра грантови на ЕУ од Инструментот за претпристапна помош (ИПА III), дополнителни билатерални придонеси од земјите-членки на ЕУ и Норвешка, заеми од меѓународни финансиски институции и придонеси од економиите на Западен Балкан, вчера беше одобрен од Оперативниот одбор на Инвестициската рамка за Западен Балкан (WBIF).

14-те нови одобрени проекти ги опфаќаат следните приоритетни сектори:

Одржлив транспорт: изградба на автопатски делници и подделници во патниот коридор Vc во Босна и Херцеговина и Коридорот VIII во Северна Македонија. Овие проекти ќе ја олеснат регионалната трговија, ќе го намалат времето на патување и ќе поттикнат одржлив економски раст.

Чиста енергија: рехабилитација на хидроцентрали во Србија и Босна и Херцеговина за намалување на емисиите на стакленички гасови и подобрување на енергетската ефикасност во Северна Македонија. Други проекти вклучуваат зајакнување на преносната мрежа на Северна Македонија или распоредување на зелен транспорт во Тирана.

Животна средина и клима: рехабилитација на водоводниот систем во Сараево за подобрување на јавното здравје, зајакнување на комерцијалната инфраструктура и подобрување на севкупната ефикасност на снабдувањето со вода во кантонот Сараево.

Човечки развој: подобрување на енергетската ефикасност и интегрирано управување со енергијата на Универзитетот во Белград.

Приватен сектор: снабдување со финансирање за мерки за обновливи и ефикасни енергетски извори во регионот, одржлив пристап до финансии за претприемништво и комбинација од специјализирано финансирање за дигитализација и конкурентност за микро и мали бизниси (ММСП). Овие проекти ќе помогнат да се намали нееднаквоста, да се зголеми создавањето работни места и да се намали потрошувачката на енергија и емисиите на стакленички гасови.

Економскиот и инвестицискиот план на ЕУ за Западен Балкан, до 30 милијарди евра инвестиции, вклучително и до 9 милијарди евра грантови од ЕУ, има за цел да го поттикне долгорочното закрепнување, да ја забрза зелената и дигиталната транзиција, како и поттикнување на регионалната соработка и конвергенција со ЕУ.

По новиот инвестициски пакет, вкупно 54 водечки инвестиции на ЕИП се поддржани преку WBIF, во вредност од приближно 8 милијарди евра, вклучително и 2,3 милијарди евра грантови од ЕУ.

Инвестицискиот фонд за Западен Балкан (WBIF) е заедничка финансиска платформа на Европската комисија, финансиските организации, земјите-членки на ЕУ и Норвешка, чија цел е да ја зајакне соработката во инвестициите во јавниот и приватниот сектор за социо-економскиот развој на регионот и да придонесе за европската интеграција на Западен Балкан. WBIF е главното финансиско средство за спроведување на амбициозниот економски и инвестициски план на ЕУ за Западен Балкан.

Related posts

Борби во северот на Косово, најмалку 4 мртви и неколку ранети

admin

Ердоган – Продолжувањето на договорот за извоз на жито од Украина би било правилна одлука

ninja

Инвестицискиот план на ЕУ за Западен Балкан е условен со реформи

admin

Колку С.Македонија плаќа за НАТО?

admin

Амнестија и амнезија: Зошто нема нов објект во Идризово?

admin

Телефонски разговор Ковачевски – Денков: Потребен е конструктивен пристап

admin