8.8 C
Скопје
24 април, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКА

ЕУ формира Совет за олеснување на реформите и растот на Западен Балкан

Амбасадорите на земјите-членки на ЕУ в среда во Брисел се согласиле за преговарачкиот мандат на Советот за олеснување на реформите и растот на Западен Балкан,  информира Европскиот совет, пренесува Инбокс7.

Предложеното олеснување е централниот дел на новиот План за раст за Западен Балкан, претставен од Комисијата во ноември 2023 година. Ќе ги поддржи партнерите на ЕУ од Западен Балкан во преземањето на сеопфатен сет на социо-економски и основни реформи, вклучително и за владеењето на правото и основните права, да го поддржат процесот на проширување и да ја забрзаат економската конвергенција на партнерите со ЕУ.

Покривајќи го периодот од 2024 до 2027 година, се очекува олеснувањето да обезбеди до 2 милијарди евра грантови и 4 милијарди евра заеми за партнерите на ЕУ од Западен Балкан. Плаќањата ќе бидат предмет на строги услови во однос на постигнување на реформите утврдени во договорената реформска агенда на секој партнер.

Преговарачкиот мандат на Советот за олеснување се надоврзува на предлогот на Комисијата за формирање на истиот, дополнително разјаснување и развивање на некои од неговите елементи, вклучувајќи ги општите и специфичните цели на објектот и предусловите за поддршка од ЕУ.

Една од клучните промени се однесува на зајакнувањето на улогата на Советот во управувањето со олеснувањето, особено во усвојувањето и дополнувањето на реформските агенди, следењето на исполнувањето на предусловите за поддршка од ЕУ и оценката за исполнувањето на условите за исплатата.

Во својот мандат, Советот, исто така, става посилен фокус на усогласувањето на партнерите со Заедничката надворешна и безбедносна политика.

Денешниот договор ќе му овозможи на претседателството на Советот да ги започне преговорите за конечниот текст за олеснувањето со Европскиот парламент штом Парламентот ќе го изгласа неговиот мандат.

На 8 ноември 2023 година, Европската комисија го претстави новиот план за раст за Западен Балкан, заедно со нејзиниот годишен пакет за проширување.

Планот за раст за Западен Балкан се заснова на четири столба, насочени кон зајакнување на економската интеграција на партнерите од Западен Балкан со единствениот пазар на ЕУ, зајакнување на економската интеграција во регионот преку Заедничкиот регионален пазар, забрзување на основните реформи и зголемување на финансиската помош за да ги поддржи реформите преку Реформски и раст за Западен Балкан.

За финансирање на новиот фонд за реформи и раст за Западен Балкан, 2 милијарди евра дополнителна поддршка беа доделени за Западен Балкан како дел од среднорочната ревизија на повеќегодишната финансиска рамка за 2021-2027 година.

Related posts

Што содржи Предлогот за уставни измени (интегрален текст)

admin

Фрчат обвинувања за руски влијанија во Македонија

admin

Алиу: Ќе дигитализираме 150 услуги, вака ќе се намали корупцијата

admin

КАКО СЕ ОДВИВАЛА ШЕМАТА ЗА ПОТКУП НА „ТАБАНОВЦЕ“КАКО СЕ ОДВИВАЛА ШЕМАТА ЗА ПОТКУП НА „ТАБАНОВЦЕ“

ninja

По дијагнозата рак: Голема загриженост за кралот Чарлс Трети

admin

Манифест за консензус за уставни измени или купување време?

admin