39.8 C
Скопје
16 јули, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАСВЕТ

Клучните точки од договорот за стратешко партнерство помеѓу Северна Кореја и Русија

Севернокорејските државни медиуми во четвртокот го обелоденија целосниот текст на пактот за заемна одбрана потпишан пред еден ден од нејзиниот лидер Ким Џонг Ун и рускиот претседател Владимир Путин, за кој Ким рече дека билатералните врски ќе ги подигне на нешто слично на „сојуз“.

Официјално наречен „Договор за сеопфатно стратешко партнерство“, пактот стапува на сила по ратификацијата, освен ако некоја од страните не го суспендира.

Еве неколку клучни точки од договорот:

– Да се ​​развие трајно партнерство засновано на принципите на взаемно почитување на националниот суверенитет, ненапаѓање на територија, немешање во внатрешните работи и еднаквост, како и други меѓународни правни принципи.

– Целта за глобална стратешка стабилност и фер и еднаков нов меѓународен поредок и зајакнување на стратешката и тактичката соработка.

– Активирање на комуникациските канали без одлагање доколку некоја од страните се соочи со директна закана од потенцијална вооружена агресија.

– Веднаш да се обезбеди воена и друга помош користејќи ги сите расположливи средства доколку која било страна е во воена состојба, во согласност со член 51 од Повелбата на ОН, кој го опфаќа индивидуалното или колективното право на државите на самоодбрана од вооружен напад.

– Непотпишувајње договор со трета земја што ги нарушува основните интереси на другата страна или дозволува користење на територии од трета земја што сака да ја наруши безбедноста и суверенитетот на другата.

– Поддржување на мирољубивите политики за заштита на суверенитетот, безбедноста и стабилноста и активно соработувајте во градењето праведен и мултиполарен нов светски поредок.

– Соработка во ООН и другите меѓународни организации за прашања од взаемен интерес и безбедност и поддржувајте меѓусебно пристапување кон релевантните субјекти.

– Подготвување мерки за преземање заеднички акции за зајакнување на одбранбените способности со цел спречување војна и обезбедување регионален и меѓународен мир и безбедност.

– Заедничка работа за справување со предизвиците и заканите во областите од стратешко значење, вклучувајќи храна, енергетска безбедност, информатичка и комуникациска технологија, климатски промени, здравје и синџири на снабдување.

– Да се ​​прошири соработката во трговијата, економијата, инвестициите и науката и технологијата, да се поддржат специјалните или слободните економски зони на двете страни и да се развијат размена и заеднички истражувања во науката и технологијата, вклучително вселената, биологијата, мирната употреба на нуклеарната енергија, вештачката интелигенција и информациите технологија.

– Да се ​​поддржи регионалната и прекуграничната соработка и да се создадат поволни услови за воспоставување директни економски и трговски врски меѓу пограничните региони на двете страни, како на пример преку формирање деловни тела и одржување форуми и изложби.

– Да се ​​зајакне размената во земјоделството, образованието, здравството, спортот, културата и туризмот и да се бара соработка за заштита на животната средина, спречување на природни катастрофи и отстранување на нивните последици.

– Промовирање на взаемно признавање на стандардите за производи, евиденција за тестирање и сертификати за квалитет и развивање на стручна обука и размена на резултати од тестовите.

– Да се штитат законските права и интереси на правните лица и граѓаните на другата страна и да соработува во давање правна помош, екстрадиција и трансфер на лица, како и враќање на имотот стекнат со криминални методи.

– Продлабочување на размената на законодавните институции и институциите за спроведување на законот.

– Спротивставете се на едностраните присилни мерки кои секоја страна ја таргетираат како нелегална и ја прекршуваат Повелбата на ОН и меѓународните правни норми икоординирајње на напорите за нивно блокирање.

– Заедничка работа за справување со предизвиците и заканите во областите на меѓународниот тероризам, екстремизам, транснационални организирани криминални дела, трговија со луѓе, земање заложници, илегална имиграција, нелегален тек на средства, перење пари, финансирање за ширење на оружје за масовно уништување, нелегални дејствија кои претставуваат закана за безбедноста на цивилното воздухопловство и поморската пловидба, како и производството и дистрибуцијата на лекови и психотропни производи.

– Унапредување на соработката во областа на јавните работи и објавувањето и поттикнување на ширењето на литературата меѓусебно.

– Давање на објективни информации еден за друг и да работите заедно за борба против лажните информации и провокативните пропагандни активности.

Related posts

Се иселиле млади колку едно Куманово: Населението во државата сѐ повеќе старее

admin

Опозицијата се здружува против ДУИ, аналитичарите со различни очекувања

admin

Меџити за АЛФА: Четворица пратеници на „Европскиот фронт“ може да преминат во ВРЕДИ

admin

Парно ќе има – ако нема гас, топланите ќе работат на дизел

ninja

Шолц во Атина: Може ли Грција да ја снабдува ЕУ со енергија?

ninja

Обвинителство поднесе обвинение за Феникс, за спомениците од Скопје 2014

admin