25.8 C
Скопје
25 септември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

КОИ СЕ НАЈПРОФИТАБИЛНИ ДЕЈНОСТИ ВО С.МАКЕДОНИЈА? НАД 90% ОД ВРАБОТЕНИТЕ СЕ ВО МАЛИ ПРЕТПРИЈАТИЈА

Во Република Северна Мкедонија има 66 363 пазарно-ориентирани деловни субјекти активни во областа на индустријата, градежништвото, трговијата и останатите услужни дејности. Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, истите оствариле вкупен промет од 1.642.832 милиони денари и додадена вредност од 345.205 милиони денари. За ангажираните 443.826 вработени лица биле издвоени 175.581 милион денари, пренесува Инбокс7.

Најголем промет е реализиран од секторот Трговија на големо и на мало со 39.7 %, а по него следат секторот Преработувачка индустрија со 26.8 %, Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација со 8.0 %, Градежништво со 6.3% и секторот Транспорт и складирање со 5.2 %.

Секторот на преработувачката индустрија има најголемо учество во вкупната додадена вредност со 26.5 %, следен од секторот Трговија на големо и на мало со 22.6 %. Значително е учеството на секторите Градежништво со 8.7 %, Информации и комуникации со 8.5% и Транспорт и складирање со 7.3 % во вкупната додадена вредност.

Во однос на големината на претпријатијата, доминираат микропретпријатијата со помалку од 10 вработени (90.9%), најголемиот дел од нив се од областа на трговијата. Со ангажирани 35.1 % од вкупно вработените, тие создале 21.7 % од вкупната додадена вредност.

Големите претпријатија со учество од само 0.2 % и со ангажирани 24.2% од вработените создаваат 31.7 % од вкупната додадена вредност во рамките на деловниот сектор, и тоа, главно, во секторот Преработувачка индустрија (13.4 %).

 

Сепак, според ДЗС, најголем е потенцијалот на малите и на средните претпријатија (со 10 до 249 вработени), кои ангажираа 40.8 % од вработените и создадоа 46.6 % од вкупната додадена вредност во деловниот сектор.

 

Related posts

Хил предупреди дека Приштина ќе ги сноси последиците

admin

КАКО НА ДРИСЛА Ѝ БИЛО ДОЗВОЛЕНО ДА ИЗГОРИ ИЛЈАДНИЦИ КИЛОГРАМИ ОПАСЕН ОТПАД?

ninja

ИВАНОВСКА – ВО МАКЕДОНИЈА ЦАРУВААТ ДИВОГРАДБИ

ninja

Сенатори загрижени за состојбата на Косово, бараат оваа прашање да биде приоритет

admin

Во Албанија откриена високо квалитетна нафта, ШЕЛ ги прави последните тестови

admin

ЗГОЛЕМЕНОТО КИНЕСКО ВЛИЈАНИЕ ТРЕБА ДА ГО ВКЛУЧИ ЦРВЕНИОТ АЛАРМ

ninja