18.8 C
Скопје
24 септември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

Пред да патувате дознајте во кои земји на ЕУ има најефтина облека, храна и престој

Во 2022 година, нивото на цените на алкохолот и тутунот беше околу 3,3 пати повисоко во најскапата земја отколку во најефтината земја, велат последните податоци на Евростат. Најниски нивоа на цени за алкохол и тутун се забележани во Бугарија (66% од просекот на ЕУ), Полска (73%) и Унгарија (78%). Во меѓувреме, највисоки нивоа се забележани во Ирска (216%), Финска (174%) и Данска (138%). Оваа голема варијација на цените главно се должи на разликите во оданочувањето на овие производи, пренесува Инбокс7.

Рестораните и хотелите се рангирани на второ место во однос на разликата во нивото на цените, со најниски нивоа на цени регистрирани во Бугарија (51% од просекот на ЕУ), Романија (61%) и Унгарија (62%) и највисоки во Данска (156%), Финска (132%) и Луксембург (131%).

Облеката беше најевтина во Бугарија (80% од просекот на ЕУ), Унгарија (83%) и Романија (84%), додека најскапа беше во Данска (134%), Шведска (117%) и Чешка (115%).

Нееднаквости беа забележани и за храна и безалкохолни пијалоци (вари од 72% од просекот на ЕУ во Романија до 121% во Данска), опрема за лична транспорт (вари од 87% во Полска до 132% во Данска) и потрошувачка електроника (различно од 92% во Италија до 115% во Франција).

Related posts

Има ли ишарети од Белград за односот на Софија кон Скопје?

admin

КОВАЧЕВСКИ: И БЕЗ ДС ПАРЛАМЕНТАРНОТО МНОЗИНСТВО Е СТАБИЛНО

ninja

ЕСКОБАР: ВЛАДАТА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА Е ДОБАР ПАРТНЕР ВО СПРОВЕДУВАЊЕТО НА ЕУ АГЕНДАТА

ninja

Четири нови дестинации на Визер од Скопје

admin

Германија: Нападот врз КФОР не смее да остане неказнет

admin

Мицкоски за „Политика“: Граѓаните нека бидат мирни, остануваме на ставот против уставните измени

admin